• slide1
  • slide2
  • slide3
  • slider4
  • slider5
  • slider6

De geschiedenis opgedeeld "tot 1920", voor dat de villa gebouwd werd en het een boerenplaats was en "na 1920" toen het een Landgoed was.

 

Geschiedenis tot 1920

Geschiedenis na 1920

In het landgoedpark is een oude Zen-tuin, door een verdiepte ligging mooi ingebed in het omliggende landschap. De tuin heeft een vijver met bruggetje, een theehuisje, een watervalletje met een stroompje naar de vijver, stapstenen en zwerfkeien, een enkel trapje, bankjes en ornamenten.

De Zen-tuin, Japanse tuin, is aangelegd door de heer H.J. van Heek. Voor de Boekelosche Stoombleekerij (BSB) maakte hij in 1920 een reis naar Indië, het afzetgebied voor de bedrukte katoen. Op de terugweg deed hij onder andere China en Japan aan. Hij was zo gefascineerd door tuinen die hij daar zag, dat hij tuin-ornamenten kocht en liet verschepen. Thuisgekomen heeft hij het personeel van de BSB een vijver laten graven en het zand gebruikt om een heuvel te maken. Op de heuvel zette hij een theehuis. Aan de rand van de vijver plantte hij drie grove dennetjes, die hij van het Buurserzand had gehaald. Ook plaatste hij aan de rand een enkele lantaarn, die hij op zijn reis had aangeschaft. Over de jaren heeft de Zen-tuin zich verder gevormd.

De grove dennen werden geleidelijk in bonsai-vorm gesnoeid. Rondom de vijver raakten de hellingen bedekt met mos. Een groot aantal Bentheimerstenen kwam beschikbaar voor de tuin nadat de machines in de fabriek (BSB) op betonnen vloeren waren geplaatst. De afgelopen jaren hebben we de ornamenten uitgebreid.

De stapstenen in de tuin geven aan hoe gewandeld moet worden.

Het theehuis heeft een half transparante achterwand, zoals ook met rijstpapier te verkrijgen is.

In het vochtige Japan zijn de Zen-tuinen mostuinen, in het drogere China stenentuinen. In Boekelo zit het tussen deze twee in.

De Zen-tuin is een oase van rust.

Ornamenten

Beplanting

De Keizer is gelegen in een Twents coulisse-landschap in een buitengebied van Boekelo tussen de Teesinkbeek en Boekelerbeek, De Stemlande. Het terrein is licht glooiend.

De gazons rondom de villa gaan vloeiend over in de aangrenzende weilanden en akker.

Daarnaast zijn er een vijver, rhododendronhagen, solitaire bomen, houtwallen, een bosje en een manege.

Tweehonderd jaar geleden was De Stemlande nog grotendeels een heidestreek. Eind negentiende eeuw werden op sommige delen van deze zandgronden bossen van voornamelijk grove den aangelegd, voor mijnhout.

Bijzonder zijn de solitaire eik aan de voorkant van het huis en de negentig jaar oude, hoge rhododendronhagen, waarin een wandelpad loopt. In mei zorgen zij voor prachtige bloemenwanden.

De tuin heeft vaste planten-borders en daardoor vele schakeringen groen. Tegen de muren groeien rozen. In de tuin zijn ook twee molenstenen, die als tafel gebruikt worden. Als je de oprit komt oprijden zegt de zonnewijzer hoe laat het is.

Flora & Fauna

Villa