• slide1
  • slide2
  • slide3
  • slider4
  • slider5
  • slider6

Zen-Tuin

In het landgoedpark is een oude Zen-tuin, door een verdiepte ligging mooi ingebed in het omliggende landschap. De tuin heeft een vijver met bruggetje, een theehuisje, een watervalletje met een stroompje naar de vijver, stapstenen en zwerfkeien, een enkel trapje, bankjes en ornamenten.

De Zen-tuin, Japanse tuin, is aangelegd door de heer H.J. van Heek. Voor de Boekelosche Stoombleekerij (BSB) maakte hij in 1920 een reis naar Indië, het afzetgebied voor de bedrukte katoen. Op de terugweg deed hij onder andere China en Japan aan. Hij was zo gefascineerd door tuinen die hij daar zag, dat hij tuin-ornamenten kocht en liet verschepen. Thuisgekomen heeft hij het personeel van de BSB een vijver laten graven en het zand gebruikt om een heuvel te maken. Op de heuvel zette hij een theehuis. Aan de rand van de vijver plantte hij drie grove dennetjes, die hij van het Buurserzand had gehaald. Ook plaatste hij aan de rand een enkele lantaarn, die hij op zijn reis had aangeschaft. Over de jaren heeft de Zen-tuin zich verder gevormd.

De grove dennen werden geleidelijk in bonsai-vorm gesnoeid. Rondom de vijver raakten de hellingen bedekt met mos. Een groot aantal Bentheimerstenen kwam beschikbaar voor de tuin nadat de machines in de fabriek (BSB) op betonnen vloeren waren geplaatst. De afgelopen jaren hebben we de ornamenten uitgebreid.

De stapstenen in de tuin geven aan hoe gewandeld moet worden.

Het theehuis heeft een half transparante achterwand, zoals ook met rijstpapier te verkrijgen is.

In het vochtige Japan zijn de Zen-tuinen mostuinen, in het drogere China stenentuinen. In Boekelo zit het tussen deze twee in.

De Zen-tuin is een oase van rust.

Ornamenten

Beplanting