• slide1
  • slide2
  • slide3
  • slider4
  • slider5
  • slider6

Villa de Keizer

De heer H.J. van Heek, de bouwheer, was een anglofiel en wilde een Engels landhuis. Hij was getroffen door een landhuis in de Chipstead Valley en stuurde de architect Foeke Kuipers uit Naarden naar Engeland om zich hiervan op de hoogte te stellen. Zijn droomhuis bleek echter meer te kosten dan zijn vader wilde financieren. Een vleugel werd (voorlopig) geschrapt.

Het huis bouwde H.J. van Heek in 1923 voor zijn huwelijk met L.C.F.S. Blijdenstijn. Haar vader had juist (1922) voor zich de villa het Nijenhuis (nu de Wilmersberg) in de Lutte laten bouwen en de tuin van het landgoed laten aanleggen door Copijn uit Groenekan. Ook H.J. van Heek liet zijn villa door Foeke Kuipers bouwen en zijn tuin door Copijn ontwerpen.

Het huis is gebouwd op het zuiden voor de middagzon en biedt aan de westkant uitzicht op de ondergaande zon. 
Het heeft ruime, lichte kamers, grote kelders en in de keuken brandt al tientallen jaren onafgebroken een AGA-fornuis.

In de villa zijn verscheidene Jugendstil-ornamenten te vinden, zoals een fontein met waterjuffer in de garderobe. Bijzonder is de woonkamer met haar zware eiken balken en bespannen wanden. Zeer Engels is de ouderslaapkamer met een hoog, puntvormig vakwerk-plafond.

In de serre hangen de wanden vol met lidcactussen, die bloeien van december tot maart. Al tachtig jaar sieren zij de serre.

In de oorlogsjaren was dit huis een onderkomen voor verscheidene ondergedoken mensen.

Verstoppertje spelen in dit huis is niet moeilijk.

 

Landgoedpark